dijous, 25 de març del 2010
BACALLÀ DE QUARESMA
Demà dia 26 de març és l’últim divendres de la quaresma abans que comenci la Setmana Santa i aprofito l’avinentesa per a suggerir un plat típic que feia la meva "padrina" els divendres assenyalats de la quaresma i sempre per Divendres Sant i que jo sempre el cuino pel dia de l'antiga celebració de la festivitat de la Mare de Déu dels Dolors :
El bacallà de quaresma
Ingredients que necessitem per persona
Un tros gran de bacallà.
Un ou dur
Una carxofa
Ametlles, all i julivert per la picada
Farina , oli i ceba
Confecció del plat
Partim la carxofa en quatre trossos i la posem a bullir, la reservem.
Els ous el fem durs i els reservem
Arrebossem amb farina el bacallà i el fregim en una paella, quan està fregit el posem en una cassola. Amb l’oli que ha sobrat fregim la ceba ratllada i afegim una o dues cullerades de farina. Fem la picada amb 9 ametlles , dos alls escalivats i julivert ,omplim el morter amb aigua freda i ho afegim a la paella, procurant que quedi una salsa blanca i sense grumolls,com si fos salsa bexamel.
A continuació afegim els ous durs partits per la meitat i els trossos de carxofa a la cassola junt amb el bacallà després tirem la salsa blanca de la paella per damunt. Ho barregem i ho escalfem una mica i ja ho podem presentar.
És un plat propi de quaresma de les terres de Lleida, principalment de la zona de Pinyana.
Nota.- N'hi ha que afegeixen prunes o panses. La meva "padrina" ho allargava posant patates tallades a rodanxes.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Jo venia per un ànec...i m'he trobat un bacallà! La meva mare, que a casa sempre ens feia observar la quaresma hi tenia molta tirada a fer-lo aquest plat, però enlloc de carxofes (com tú ja indiques) hi posava prunes i pinyons...jo mai vaig apreciar aquest plat en la infantesa, he hagut de créixer per degustar-lo tal com cal!
ResponEliminata bo :) potser el faig fora de la quaresma, que en quaresma m'abelleix la carn ^^
ResponEliminaCarme demà et trobaràs la segona part de l'ànec.
ResponEliminaA mi m'encantava la quaresma perquè sempre m'ha agradat molt el bacallà.
Clídice espero que et surti molt bé aquest plat de bacallà. El més important es desalar bé el bacallà.
ResponEliminaErnesto, tu deus ser el que talla el bacallà?
ResponEliminaI tant!!! Jo tallo el bacallà, el cuino i me'l menjo. ha, ha, ha,
ResponElimina