Aquest bloc és un petit calaix de sastre d'imatges i sensacions de la meva percepció del món per un forat

dimecres, 19 de maig del 2010

CA L'ARNÚS (4) : L'ESTACIÓ METEOROLÓGICA

La densa i alta vegetació del parc gairebé tapa l'estació meteorològica
Estació meteorológica del segle XIX

Penell

Rellotge i calendari perpetu

Termómetre y Barómetre

Detalle del pluviómetre anual

Pluviómetres diaris i anual.
L’estació meteorològica que hi ha al parc de ca l’Arnús és un important peça museística. Construïda l’any 1883, va ser una de les més innovadores d’Espanya i d’Europa. En un principi l'estació meteorològica és construí al costat del Teatre Líric de Barcelona, fundat pel mecenes Evaristo Arnú. Aquest teatre estava ubicat al Passeig de Gràcia entre el carrer Provença , el carrer Mallorca i el carrer Pau Claris. L’any 1900 enderrocaren el teatre i el fill de D. Evaristo, Emili Arnús, va desmontar la torre de l’estació meteorològica pedra a pedra i la va fer tornar a construir al jardí de la casa de Ca l’Arnús de Badalona.
Aquesta estació es pot visitar al parc de Ca l’Arnús i ha estat restaurada totalment el passat mes de novembre. Tot funciona.
Un pluviòmetre elèctric que indica les pluges de la setmana i les de l’any. Un termòmetre i un baròmetre tipus Bourdon. Un rellotge calendari perpetu, les fases de la Lluna , el penell i un carilló que podem sentir diferents músiques.
Per poder-ho veure millor he posat les fotografies de cadascú dels aparells de medició climàtica. Aquesta torre té la particularitat que es pot seguir la medició del elements climàtics des de la façana exterior.
Si ho voleu veure en visita guiada heu d'anar al Museu de Badalona i concertar-ho , així podreu entrar dins de la torre de l'estació meteorològica i veure el funcionament.

Torre de l'estació meteorològica ubicada en el lloc original. ( foto de l'enciclopedia Salvat trobada a internet)

18 comentaris:

  1. Què foteu a Badalona amb una meravella així tapada per la vegetació? Què no poden el jardí?
    En fi, Ca l'Arnús m'està sorprent i no sé si en positiu o en negatiu!

    ResponElimina
  2. Sóc una mica "freak" del temps, i desconeixia l'existència d'aquesta estació meteorològica. Quina meravella, tu. No dubtis que intentaré anar-la a veure.

    *Sànset*

    ResponElimina
  3. M'ha semblat un edifici fenomenal; però coincideixo amb en Galde que, quan era a Barcelona, lluia més, on vas a parar!

    ResponElimina
  4. si, de poc deu servir una estació meteorològica tapada per la vegetació :(

    ResponElimina
  5. Aquesta estació meteorològica encaixa a la perfecció amb la resta del parc, amb la vegetació ombrívola i el seu estil romàntic i decadent. Ernesto, mai t'agrairé prou la descoberta d'aquest parc!

    ResponElimina
  6. Quina passada Ernesto! Sort que algú va pensar a salvar-la, aquesta estació. M'ha semblat una joia victoriana, sortida d'un llibre de Juli Verne!

    Bona ressenya,
    una abraçada!

    ResponElimina
  7. Ernesto, el que és substantiu de la torre és veu la mar de bé, la resta ja la pot tapar la fullaraca.
    Podrem, en un futur no llunyà, entrar als jardins dels magnats d'avui? Segur que el seu comú denominador seria un tecno-jakuzzi, no una fontana amb degotalls o unes venus de pega.

    ResponElimina
  8. Ernesto, acabo de trobar en un lloc insospitat un anunci preciós de la Banca Arnús del 1919. Si m'escrius no em farà res passar-te'l.

    ResponElimina
  9. Galderich, no està tapat, però els arbres són molt alts i no deixen tenir una perspectiva adquada per la fotografia.

    ResponElimina
  10. *Sànset*, t'agradarà moltíssim . Una estació meteorològica tan antiga i que funciona a la meravella. El cariilló també el podràs escoltar.

    ResponElimina
  11. Allau, quan van tancar el Teatre Líric , l'ajuntamnet de Barcelona es va desdir de voler la torre, per això la van portar a Ca l'Arnús que eren que l'havien pagat.
    Quan la vegis te n'adonaràs que és un meravella i que està en un marc adequat.
    Salutacions :)

    ResponElimina
  12. Clídice, com pots comprovar es pot veure tot a la façana i només està tapat a la vista de lluny per l' alçada dels arbres.
    Una abraçada :)
    Haurem de fer una trobada las jardins de Ca l'Arnús. :)

    ResponElimina
  13. Carme (La meva maleta), tens tota la raó , sembla extret d'una novel·la de Julio Verne.

    Gràcies, Una abraçada. :)

    ResponElimina
  14. Leblansky, celbro que t'haguès agradat tant els jardins de Ca l'Arnús. Avui he tronat a pasar-hi per traslladar-me al centre de Badalona.
    M'he quedat mirant els peixos de la gruta.

    ResponElimina
  15. Girbén . actulament els magnants no hi pensen en dixar un legat tant espledorós com els de finals del segle XIX, principis del XX.
    Aquesta deria que els hi va agafar a la burgesia catalan pels valors científics i pels jardins romàntics, m'encanta.

    ResponElimina
  16. Girbén després t'escric per poder veure aquesta joia d'anunci de la Banca Arnús. Gràcies.

    ResponElimina
  17. Com en Sànset, m'agrada força seguir les previsions del temps i no sabia de la seva existència. Sóc dels que sempre, abans d'anar a qualsevol lloc, e spessa pel meteo.cat!

    ResponElimina
  18. Albert B. i R., Si t'agrada la meteorologia hauràs de passar per Ca l'Arnús i observar aquesta meravella del segle XIX. La veritat que et transporta en el temps i més veient que tot funciona perfectamnet.

    Gràcies pel teu comentari.

    ResponElimina