Aquest bloc és un petit calaix de sastre d'imatges i sensacions de la meva percepció del món per un forat

dimecres, 9 de juny del 2010

MERCAT DEL FONDO DE SANTA COLOMA










Des de la meva infantesa el mercats setmanals sempre han estat una atracció seductora.
A Badalona el mercat setmanal es celebra els divendres i actualment s’ubica a Montigalà, però quan més bé m’ho passava era quan el muntaven al carrer dels Arbres i a l’entorn de la Plana .
Un dels personatges que avui dia ha desaparegut eren els xarlatans, un home que arribava carregat amb unes voluminoses maletes lligades amb corretges i començava a obrir-les i dipositar el material que portava en unes piles i amb una campana començava a cridar la gent. Quan ja tenia un bon rogle amb una veu potent feia propaganda del seu producte i a mesura que parlava , anava afegint un producte més al mateix preu. Al cap d’una estona ja ho tenia gairebé tot venut. Quedava admirat davant de la seva eloqüència. Com desitjava ser xarlatà !!.
Un altre personatge típic del mercat era el que es passejava amunt i avall del mercat venent penjadors de fusta i deia en una veu característica i en castellà: “Oiga mire colgadores a peseta , a peseta”.
Després estaven les gitanes que anaven venent alls i deia: “ a peseta, tres una peseta, a peseta” I no parava la lletania en tota l’estona que durava el mercat.
Avui dia aquests personatges ambulants han anat desapareixent i en la majoria dels mercats no els veus.
El mercat que presento avui és el del Fondo de Santa Coloma. Es celebra els dissabtes i la característica principal és el mosaic de ètnies que pots arribar a veure. Aquest mercat hi ha una gran quantitat de parades de roba a baix preu, sabateries , utensilis de cuina,... .
A l’entorn del mercat hi trobarem basars xinesos, súpers xinesos amb verdures xines fresques, carnisseries islàmiques , i molt a prop una plaça - mercat d'abastos, amb productes a preus molt econòmics.
Per arribar al Fondo es millor anar en transport públic: metro L1, L9 Fondo.; autobusos: B17,B27,B29,BD1, BD2, B15, 800, ...

10 comentaris:

  1. Hauries de col·laborar amb la confecció de guies de viatge.
    Tota una informació engrescadora, aclaridora i completa.
    "Cami de la ma d'Ernesto" , "Passejar amb Ernesto" o "Viatjar ben acompanyat".
    Haurem de parlar amb l'editorial de capçalera G&L.
    Petons.

    ResponElimina
  2. Al estiu, m'encanta anar als mercats de les ciutats per on passo. I m'en aprenc el calendari: Dilluns Torroella de Montgrí, divendres La Bisbal, Diumenges L'Escala. Un plaer estival.

    Si m'apropo a Santa Coloma, li faré una ullada a aquest.
    Gràcies.

    ;-)

    ResponElimina
  3. Quan era petit i cridava (sempre he tingut la tendència a cridar quan parlo normal...) sempre em deien:
    - No siguis baladrer!
    De més gran vaig entendre què volia dir baladrer: xarlatant de cridòria.

    ResponElimina
  4. Carme J, gairebé tots el viatges que faig són utilitzant el transport públic. Per això poso tota la llista d'autobusos.Ha, ha, ha,
    Petons. :)

    ResponElimina
  5. Carme (la meva maleta), Jo viag estiuejar uns anys a Pals i també seguia els mercats de l'Empordà.
    Ara vaig als mercats a prop de casa. Avui quan he arribat a Montgat ja plegaven a causa de la pluja.
    Petons. :)

    ResponElimina
  6. Ja ho veus Galderich. Abans els venedors de mercat que oferien la seva oferta cridant, els hi deiem xarlatans , però el correcte hauria estat dir baladrers.

    ResponElimina
  7. No el coneixia.
    M'agraden els mercats i els seus colors, la barreja de persones i aquell gest, tan característic de molts del passejants, de palpar-se la cartera o abraonar el bolso de tant en tant quan hi ha massa gent.

    ResponElimina
  8. óscar, anar pels mercats és una meravella. Actualment m'agrada més per la gent que hi va que pel que venen

    ResponElimina
  9. Ernesto, estic d'acord amb la Carme: el teu bloc és molt millor que qualsevol guia de les que hi ha pulbicades. Cada passejada que expliques, em fa venir el gust de repetir-la.

    ResponElimina
  10. Leblansky, m'agrada que et serveixi de guia per poder redescubrir l'entorn proper.

    ResponElimina