Aquest bloc és un petit calaix de sastre d'imatges i sensacions de la meva percepció del món per un forat

dimarts, 11 de maig del 2010

SANT ANASTASI

Carrer Sant Anastasi

Les Festes de Maig de Badalona es fan en honor de Sant Anastasi copatró de la ciutat.
Sant Anastasi va néixer a Lleida al segle III, quan estava l’emperador Dioclecià. Era un estaferm (soldat romà) i va arribar a tenir el grau de centurió. Veient com perseguien els cristians i aquests perseveraven en la seva fe , ell es va convertir al cristianisme prenent el nom d’Anastasi.
Perseguit per haver-se convertit al cristianisme, l’any303 el detingueren i després de passar per Caesar Augusta (Saragossa), el van traslladar a Baetulo (Badalona) on el tancaren a la presó que es trobava al carrer Fluvià . Sortí de la presó per morir degollat, el dia 11 de maig de l’any 305. Al segle XIX, trobaren una caixeta amb les restes de sant Anastasi a unes excavacions que es feren al carrer Fluvià , les seves relíquies es guarden a la parròquia de Santa Maria on es venera el sant.

La devoció badalonina al sant ve donada principalment perquè l’any 1885 es declarà una epidèmia de còlera a la ciutat de Badalona. Els veïns del carrer del Pinsell , s’encomanaren al sant i li prometeren que si els lliurava de l’epidèmia canviarien el nom del carrer i li posarien el nom del sant. A partir d’aquell moment ja va remetre l’epidèmia i no va morir ningú més a causa d’aquesta malaltia.
Des de les hores el carrer porta el nom del sant i cada any es guarneix de flors la fornícula construïda per lloar al sant, que hi ha a l’entrada del carrer.

Sant Anastasi a la parròquia de Santa Maria

13 comentaris:

  1. Ernesto, les flors que han posat, són naturals? Si és així, són una passada.

    ResponElimina
  2. Leblansky, les flors són naturals. Has de pensar que és un sant molt miraculós i no es poden posar flors artificials. :)

    ResponElimina
  3. Ernesto ets un betulià perfecte!
    Quin bé de Déu de flors...així doncs, a més gran el miracle, més nombroses les flors. Ho trobo just!

    Una abraçada,
    :-)

    ResponElimina
  4. Ara entenc perquè he tingut tanta sort!
    Recordo que al llarg de molts anys havia d'anar al carrer sant Anastasi a celebracions familiars. Potser el sant em va adoptar sense jo saber-ho...quan vaig estar ben malalta.

    ResponElimina
  5. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  6. Sé de qui va haver de ser operat d'urgència en condicions pèsimes i per ser S. Anastasi festa a Badalona, tenien els quirófans buits, els metges van poder fer un bon treball, potser també va ser gràcies al Sant benefactor!!

    ResponElimina
  7. Ernesto,
    Expulsa al Leblansky per insinuar que les flors són de plàstic! Anatema!

    ResponElimina
  8. Carme(la meva maleta), al carrer de sant Anastasi no es descuiden mai d'ornamentar la capelleta del sant.
    Una baraçada Carme. :)

    ResponElimina
  9. Ninona, segur que el sant et va adoptar, ja que és un sant que va bé per les malaties. Una abraçada.:)

    ResponElimina
  10. Carme J. Has de pensar que aquest sant es copatró de Badalona i de Lleida. Avui també es festa a Lleida que va fer el miracle del Pou. Una baraçada. :)

    ResponElimina
  11. Galderich, sempre n'hi ha de descreguts.Després el sant no li farà cas a Leblansky.

    ResponElimina
  12. Una curiositat: abunden els Anastasis a Badalona? Com a nom no és gaire "user friendly", em sembla a mi.

    ResponElimina
  13. Allau: els Anastasis no abunden que jo sàpiga ni a Badalona , ni a Lleida que també és copatró. És difícil de trobar algú amb aquest nom. Els russos tenien a Anastàsia, la filla del zar. Ha, ha,ha...:)

    ResponElimina